Voorstellingenstress – tips om de controle te houden

Voorstellingenstress – tips om de controle te houden

Bron: Unsplash

De voorstelling periode is weer begonnen! Een leuke tijd waarin jij als dansdocent samen met je leerlingen het seizoen afsluit middels een gave choreografie op het grote podium. Maar ook een tijd die voor ons als dansdocenten onwijs druk is en veel stress oplevert. Zeker als zelfstandig dansdocent die werkzaam is bij meerdere dansscholen kan de druk hoog oplopen. Hoe zorg je ervoor dat jij de controle houdt? Ik geef je 5 tips.

Begin op tijd

Met een grote voorsprong staat bij mij op nummer één: begin op tijd. Dit geeft zowel jou als je leerlingen rust en adem om het dansmateriaal onder de knie te krijgen én om hier een verdieping in te zoeken. Niets is voor onze leerlingen zo vervelend als last-minute een dans afmaken die ze vervolgens direct op een podium moeten laten zien. Het maakt je leerlingen onzeker, terwijl je ze juist in hun kracht wilt zetten. Daarbij zul je in de repetitieperiode rekening moeten houden met ziekte, afwezigheid en lessen die misschien wel komen te vervallen. Speel daarom op safe en begin liever te vroeg dan te laat met het aanleren van de choreografie voor de voorstelling.

Werk tactisch

Het maken van een choreografie is een uitdagend en creatief werk. Vanuit een gevoel, een idee of een inspiratiebron maak jij als dansdocent dansmateriaal dat je aan elkaar verbindt in een choreografie. Tactiek is dan misschien ook niet het eerste woord waar je aan denkt in dit proces, maar wél een hele belangrijke. Door namelijk op voorhand tactisch te kijken naar de mogelijkheden van je groep, opstellingen en wisselingen uit te denken en (fysieke) problemen te tackelen, bespaar je jezelf onwijs veel tijd en moeite. Wen jezelf er dan ook aan om direct in deze mogelijkheden te denken en te maken, in plaats van dat ter plekke in de les en/of achteraf aan te passen. Een tip hiervoor is om opstellingen en de wisselingen uit te tekenen. Zo maak je het visueel en meer tastbaar voor jezelf. Dit doe je heel simpel middels stippen (de leerlingen) en pijlen (ter verduidelijking van de wissels). Natuurlijk hoef je niet alles op voorhand uitgedacht te hebben. In de dansles samen creëren met je leerlingen heeft ook veel waarde en levert mooie dingen op (zie tip vier). Zoek naar een balans van deze twee werkwijzen.

Durf te combineren

Zeker als zelfstandig dansdocent die actief is op meerdere dansscholen kan de hoeveelheid choreografieën overweldigend zijn. Je wilt elke groep graag een choreografie geven die bij hen persoonlijk past en waarmee zij kunnen stralen tijdens de eindvoorstelling. Maar je moet ook kijken naar wat voor jou als dansdocent haalbaar is! Durf dan ook te combineren. Hiermee bedoel ik (delen van) dansen hergebruiken bij diverse scholen. Dansmateriaal wat jij hebt gemaakt is immers jouw product, en er is niks mis mee om dit in te zetten op diverse locaties.

Werk samen met je leerlingen

Als dansdocent hoef je natuurlijk niet alles te choreograferen. Ik denk zelfs dat het onwijs veel meerwaarde heeft om je leerlingen actief te betrekken in het maak-proces van een choreografie. Geef je leerlingen dan ook input. Dit kun je doen door ze zelf een stuk dans te laten creëren, door ze een stuk dans te laten ‘verbouwen’ en/of door met je leerlingen te overleggen over bepaalde mogelijkheden en wisselingen. Zo worden je leerlingen ook echt intensief betrokken in de choreografie en wordt het ook iets waar ze hun steentje aan hebben bijgedragen.

Houdt een logboek bij

Ken je de uitspraak ”door de bomen het bos niet meer zien”? Als je als dansdocent met veel groepen aan het werk bent, veel verschillende choreografieën aan moet leren en daarbij ook nog druk bezig bent met de muziek, de kostuums, de make-up, de haren en de organisatie daarvan, dan zie je soms door de bomen het bos niet meer. Het is dan te veel informatie om te verwerken. Het kan dan fijn zijn om een soort logboek bij te houden. Hierin noteer je na een les heel beknopt welke stappen er zijn gemaakt en/of waar je op moet letten of wat je moet regelen voor de volgende les. Een logboek geeft je structuur en inzicht in de stand van zaken, en vormt daarbij een duidelijk plan voor op de korte termijn.

Last but not least: Een eindvoorstelling is niet alleen voor de leerlingen, maar ook voor jou als dansdocent de kerst op de taart. Het is een beloning voor al het harde werk van het afgelopen seizoen. En hoe gaaf is het om iets wat jij bedacht hebt, terug te zien op het podium? Wees trots en geniet!

SOCIAL MEDIA

FACEBOOK
Twitter
YouTube
LinkedIn
SOCIALICON
SOCIALICON