How to: Omgaan met stoorzenders in de dansles

How to: Omgaan met stoorzenders in de dansles

Bron: unsplash

De meeste dansdocenten (her)kennen het wel: een leerling of een aantal leerlingen die de sfeer en concentratie in een les compleet kunnen beïnvloeden. Tijd om de rollen om te draaien en jou als dansdocent de touwtjes terug in handen te geven! Ik geef je vier tips die voor mij persoonlijk altijd goed werken.

Practise what you preach

Er zijn diverse oplossingen voor het stoorzender-probleem te bedenken. De eerste tip is om als dansdocent standvastig te zijn en om duidelijke kaders te creëren én te hanteren. Zorg dat hier stabiliteit in zit, of zoals het bekende gezegde luidt: ‘practise what you preach‘.  Door duidelijke kaders te creëren weten je leerlingen precies wat ze aan jou hebben en wat er van hen verwacht wordt. Durf dan ook consequenties te stellen als leerlingen zich hier niet aan houden. Laatst had ik in mijn eigen les een leerling (6 jaar) die bij alles wat ik zei het compleet tegenovergestelde besloot te doen. Zei ik hoog, deed zij laag, zei ik links, dan ging zij rechts… Bij mij is de regel: bij de derde waarschuwing krijg je een time-out. Helaas moest het zover komen en heeft ze de rest van de les toe moeten kijken hoe haar vriendinnen lekker dansten. Sindsdien doet ze (vrijwel) elke les goed mee! Puur omdat zij, maar ook de andere leerlingen, weten dat er consequenties zitten aan (negatief) gedrag. Hoe jij dit als docent wilt invullen is geheel vrij. Kies dan ook iets wat bij jou persoonlijk past, maar wees hier duidelijk en standvastig in.

Een onverwachts element

Als dansdocent vind ik het belangrijk om niet alleen te kijken naar wat je leerlingen doen, maar ook naar wat jouw aandeel als docent hierin is. Vaak zijn acties van leerlingen namelijk een reactie op hetgeen jij als dansdocent aanbiedt. De tweede tip is dan ook meer gericht op de lesinhoud.  Leerlingen die zich misdragen zijn vaak drukker bezig met andere dingen dan met de lesinhoud. Zorg dan ook dat je lesinhoud afwisselend is, uitdagend blijft en af en toe een verrassing bevat. Een onverwachts element zoals een moeilijke draai, richting wisselingen of een improvisatie opdracht. Zo zorg je ervoor dat leerlingen met hun aandacht bij de lesstof blijven en geen tijd hebben om af te dwalen.

Voorkom ruis

Naast een variërende lesinhoud kun je middels een goede les organisatie een boel ruis in de les voorkomen. Dit doe je door op voorhand in te spelen op wisselingen tussen diverse oefeningen. Zorg dat je duidelijk kunt verwoorden wat je wilt zien of doen, en biedt zo structuur en duidelijkheid. Daarbij zou je zelfs met vaste opstellingen/duo’s kunnen werken om leerlingen zo tactisch bij elkaar te plaatsen om rust in de les te bewaren. Extra leuk is dat leerlingen daarbij samenwerken/dansen met iemand anders dan hun beste dansvriend(in). Zo krijgt je les ook nog een extra sociaal aspect! Denk er natuurlijk wel aan om deze vaste opstellingen/duo’s eens in de zoveel tijd te ‘’vernieuwen’’.

Ga in gesprek

Soms speelt er meer dan jij als dansdocent kunt weten. Daarom kan het goed zijn om een (open) gesprek aan te gaan en terug te koppelen wat jij ervaart. Neem de leerling(en) in kwestie apart en leg uit hoe jij het gedrag ervaart en wat dat met jou en de groep doet. Je spiegelt de situatie vanuit jouw perspectief. Probeer erachter te komen waarom hij/zij zich zo gedraagt. ‘Dig deep’ oftewel blijf doorvragen. Het kost vaak wat moeite maar je krijgt negen van de tien keer wel een eerlijk antwoord, waar je vervolgens weer op in kunt spelen.

Als dansdocent gaat ons vak veel verder dan het pure fysieke aanleren van danspassen en overdracht van methodiek. Je bent verantwoordelijk voor een optimaal pedagogisch klimaat die een stimulans creëert voor ieders persoonlijke ontwikkeling. Wees je hier bewust van en speel er slim op in! Het maakt de dansles (hopelijk) gemakkelijker én leuker, zowel voor jou als voor de leerlingen.

SOCIAL MEDIA

FACEBOOK
Twitter
YouTube
LinkedIn
SOCIALICON
SOCIALICON