Gestructureerde chaos – tips voor een betere planning

Gestructureerde chaos – tips voor een betere planning

Bron: Unsplash

Als dansdocent zijnde kan het leven wel eens druk en chaotisch zijn. Naast het verzorgen van danslessen ben je als dansdocent bezig met het voorbereiden van deze lessen, het op orde houden van administratie, vergaderingen met diverse dansscholen en instanties, mails beantwoorden en het onderhouden van website en social media. De to do list lijkt (en is) vaak een never ending job. Hoe zorg je voor een haalbare planning en daarmee wat rust in je hoofd en lijf? Ik geef je vijf tips voor een betere planning als dansdocent.

Neem een digitale agenda

Voor sommigen onder ons is dit al een piece of cake, anderen vinden de stap toch nog net iets te groot: een digitale agenda. Een voorbeeld van zo’n digitale agenda is de Google agenda. Deze agenda is gekoppeld aan je google-account en daarmee beschikbaar op zowel je telefoon als laptop/tablet. Zo zit je nooit meer zonder agenda! Een heel groot pluspunt vind ik dat als je iets invoert op je laptop, dit direct op alle locaties waar jij de agenda hebt geïnstalleerd wordt bijgewerkt. Werk je dus achter de laptop je agenda bij, dan is hij op je smartphone ook direct up-to-date! Daarbij kun je mensen uitnodigen voor agendapunten, een reminder instellen en locaties toevoegen. Ook al ben je nog zo gek op de papieren agenda, anno 2019 wordt het toch écht tijd om een stukje te digitaliseren.

Maak een wekelijkse to do list

Ik ben een groot liefhebber van lijstjes maken! Een to do list geeft mij vaak een goed overzicht van wat er nog moet gebeuren. Ga daarom op een zondagavond of maandagochtend even in alle rust zitten met een kop koffie of thee. Pak je agenda erbij en schrijf op een wit A4-tje alles wat er die week moet gebeuren. Probeer het echt te beperken tot die week om ervoor te waken dat je to do list niet letterlijk never ending wordt. Zo heb je een duidelijk overzicht wat er moet gebeuren en hoeveel tijd je hiervoor vrij moet houden.

Stel prioriteiten

De volgende stap is om een dagplanning te maken. Dit doe je door van je wekelijkse to do list een aantal elementen te pikken die die dag prioriteit hebben en écht moeten gebeuren. Vul deze ‘prioriteit-activiteiten’ aan met een aantal kleinere dingen van je to do list en je dagplanning begint vorm te krijgen. Koppel vervolgens een tijdsindicatie aan alle activiteiten, zodat je een ruwe schatting hebt van hoe lang je bezig denkt te zijn. Het kan ook fijn zijn om letterlijke tijden in de te plannen, zoals: lesvoorbereiding modern tieners van 10:00-11:00. Kijk wat voor jou persoonlijk werkt.

Plan rustmomenten in

Ik weet als geen ander hoe vol en druk je weken kunnen worden met danslessen, voorbereidingen, afspraken en extra projecten. Natuurlijk zijn dit allemaal hele leuke en toffe dingen, maar soms kan het ook net iets té veel zijn. Bewaak dan ook echt je eigen grenzen. Het klinkt cliché, maar als dansdocent is je lichaam je instrument. Hier moet je goed voor zorgen, zowel fysiek als mentaal. Plan dan ook bewust een aantal rustmomenten in waarbij je even niet bezig hoeft te zijn met je danslessen, je dansschool of je eigen onderneming, maar gewoon lekker kunt relaxen.

Houd een ideeënboekje bij

Stiekem ben ik alsnog groot fan van dingen opschrijven. Ik heb altijd wel een (klad)boekje bij me waar ik spontane en creatieve ingevingen in kan noteren. Door zo’n ideeënboekje bij te houden heb je [1] een directe uitlaatklep voor je gevoelens en gedachten en [2] altijd inspiratie bij de hand als je dit nodig hebt. Koop dus een fijn notitieboek en laat die goede ideeën maar komen!

Het belangrijkste in het maken van een haalbare planning is het houden van overzicht. Wie weet dat bovenstaande tips je daarbij kunnen helpen. Of wie weet heb jij hier een hele andere fijne manier voor. Maar doe vooral wat voor jou persoonlijk goed werkt!

SOCIAL MEDIA

FACEBOOK
Twitter
YouTube
LinkedIn
SOCIALICON
SOCIALICON