Discipline: aangeboren of aangeleerd?

Discipline: aangeboren of aangeleerd?

Bron: unsplash

Discipline: een term die we veel horen en gebruiken in de dansles. Het is het vermogen om jezelf aan het werk te zetten voor een bepaald doel, ongeacht je persoonlijke gemoedstoestand. Met andere woorden: je kunt je ergens toe zetten, of je er nou zin in hebt of niet. Binnen de dans gebruiken we de term discipline vaak als synoniem voor totale toewijding aan het vak. De één lijkt dit van nature te hebben, de ander niet. Maar is dit ook echt zo?

Definitie van discipline

Als je Google afspeurt naar definities voor discipline vind je de omschrijving ‘karaktereigenschap’. Vaak worden we geboren met een bepaald karakter. Dit karakter is ontwikkeld door de samenkomst van de genen van onze ouders. Aan sommige karaktereigenschappen kunnen we niets of vrijwel niets veranderen, dat is hoe wij als mens zijn. Onderzoekers spreken daarbij over bijvoorbeeld vriendelijkheid, extraversie, openheid voor nieuwe ervaringen, emotionele stabiliteit en zorgvuldigheid. Het hebben van aangeboren karaktereigenschappen is natuurlijk alleen maar mooi! Want zo zijn we nooit allemaal hetzelfde en ontwikkelen we onze persoonlijke beweegredenen, emoties en reacties, ongeacht de invloeden van buitenaf. Maar nu is natuurlijk de vraag: is discipline ook één van deze aangeboren karaktereigenschappen? Om daarachter te komen duik ik wat dieper in wat dat ene woord, discipline, allemaal behelst.

1 woord, meerdere betekenissen

Discipline is in mijn ogen vastberaden zijn, een doorzetter. Iemand die geconcentreerd kan werken en totale focus op één ding kan leggen om zichzelf daarin te ontwikkelen. Denk ik dat je hiermee geboren kunt worden? Ja! Maar ik denk zeker niet dat dit een garantie is dat jij als mens discipline sterk ontwikkelt. Als je hier namelijk nooit in wordt gestimuleerd is de kans groot dat dit karaktereigenschap  ‘onder de oppervlakte’ blijft. Net zoals dat ik erin geloof dat je discipline juist wél kunt ontwikkelen als je hier geen natuurlijke aanleg voor hebt. Hier heb ik geen officieel onderzoek ter onderbouwing voor. Dit is puur gebaseerd op hetgeen ik dagelijks zie en ervaar in mijn werk als dansdocent. Door mensen namelijk een bepaalde mindset aan te leren en een doel te geven, zie ik de groei in discipline en in de wilskracht om iets te bereiken. En daar noem ik denk ik ook meteen een belangrijk woord: wilskracht. Voor mij gaan discipline en wilskracht namelijk hand in hand.

Aanleren van discipline

‘’Maar hoe doe je dat dan, discipline aanleren?’’ hoor ik je praktisch denken. Dit kan middels diverse tips en tricks. Een eerste stap binnen het ontwikkelen van discipline is het stellen van doelen, zowel voor de lange als voor de korte termijn. Zo heb je iets om naartoe te werken, een houvast. Bijvoorbeeld: op de lange termijn wil je zuiver een triple pirouette draaien. Op de korte termijn plan je daarvoor bijvoorbeeld dat je elke dag je balans oefent en minimaal 1x in de week voor dertig minuten je pirouettes. Door voor jezelf heel duidelijk een doel en de weg ernaartoe af te bakenen, wordt het ook makkelijker om je hier volledig voor in te zetten. Schrijf je doelen ook op! Hang ze op de koelkast of schrijf ze in je agenda, zodat je hier telkens aan herinnerd wordt.

Prioriteiten stellen

Een tweede stap binnen het ontwikkelen van discipline is het stellen van prioriteiten. Soms moeten we in het leven keuzes maken tussen leuke en minder leuke dingen. Ga je naar die extra danstraining waar je niet per se heel veel in zin hebt, of wordt het toch een avondje Netflixen? Door van je dansontwikkeling prioriteit nummer 1 te maken, zorg je voor stabiliteit en vastberadenheid. Het zal je helpen bij het maken van belangrijke keuzes die van grote invloed zijn op je persoonlijke dansontwikkeling. Begrijp me niet verkeerd: er is natuurlijk niks mis met een avondje ontspannen! Dit kan juist zelfs goed zijn voor je fysieke herstel. Zie het alleen altijd in de juiste context: wat is het beste voor mijn dansontwikkeling? En baseer hier je keuzes op.

Omring jezelf met de juiste mensen

Wat ik persoonlijk erg heb gemerkt is hoe belangrijk het is om jezelf te omringen met mensen die hetzelfde doel nastreven en eenzelfde mindset hebben. Samen sta je sterker en zo kun je elkaar ook positief stimuleren in het najagen van je dansdroom! Omring je dan ook met mensen die begrijpen wat je doet. Die je hierin kunnen ondersteunen, stimuleren en adviseren. Dit hoeven écht niet alleen maar mensen uit de danswereld te zijn. Ook ‘outsiders’ kunnen je onwijs goed ondersteunen! Ga alleen op zoek naar de mensen die weten hoe het is om je compleet toe te wijden aan een vak.

Waarom is discipline zo belangrijk?

Waarom is het hebben of ontwikkelen van discipline (binnen dans) eigenlijk zo belangrijk? Mijn antwoord daarop is dat voor groei en ontwikkeling tijd en aandacht nodig is, ook binnen de dans. Ontwikkel je discipline, dan ontwikkel je de focus, volhardendheid en wilskracht die nodig zijn om écht grote stappen te maken in je danstechniek. ‘Your only limit is you’, oftewel jij moet op zoek gaan naar de je persoonlijke drive en hetgeen je wilt bereiken. Combineer dit met de structuur en basis die goede discipline brengt, dan heb je geheid een succesformule om het beste uit jezelf als danser of dansdocent te halen!

SOCIAL MEDIA

FACEBOOK
Twitter
YouTube
LinkedIn
SOCIALICON
SOCIALICON