Dansdocenten: blijf zelf ook trainen!

Dansdocenten: blijf zelf ook trainen!

Bron: Unsplash

Het nieuwe dansseizoen draait op volle toeren, de zomervakantie lijkt een eeuwigheid geleden en de dagen hebben te weinig uur om alles in te plannen wat je wilt doen. In ons leuke maar drukke leven als dansdocent komt je eigen training vaak op de tweede of derde plaats. En dat terwijl je eigen training zó belangrijk is! Waarom? Ik geef je vier redenen.

Je lichaam is je instrument – take care of it!

Dit klinkt een beetje als een cliché (want dat is het ook), maar wel één die klopt als een bus. Als dansdocent draag jij de kunst van dans over middels je eigen lichaam. Die dient als voorbeeld, als uitleg, als inspiratie en als uitdaging voor je leerlingen. Het is dan eigenlijk ook niet meer dan logisch dat je dit instrument onderhoudt, op wat voor manier dan ook. Dit kunnen danslessen zijn, maar ook middels andere takken van sport zoals fitness, crossfit, boksen, zwemmen, yoga, zumba… noem het maar op.

Tijd voor jezelf en je eigen ontwikkeling

Als dansdocent zijn we continu bezig om anderen iets te leren en hen te helpen in de persoonlijke ontwikkeling. Een beetje tijd voor jezelf en jouw persoonlijke ontwikkeling is dan ook geen overbodige luxe. Want door aan jezelf te blijven werken, maak je vooruitgang, wat weer weerspiegelt in je dagelijkse danspraktijk. Win win dus.

Uitdaging en inspiratie

Naast het fysieke en mentale aspect van zelf blijven trainen, is het natuurlijk ook een manier om geïnspireerd en uitgedaagd te blijven. Op wat voor manier dan ook! Met andere woorden: ja, ook van een uurtje zwemmen kun je nieuwe inspiratie voor je danslessen op doen. Hoe dan? Omdat je in een andere ‘state of mind’ werkt, in een nieuwe omgeving bent en daardoor nieuwe impulsen krijgt.

Nieuwe energie

Van alle uren lesgeven kun je je soms wel eens uitgeblust voelen. Waar moet je de energie vandaan halen voor de rest van de week? Ik merk persoonlijk dat als ik gezond eet, voldoende slaap en rust pak, maar ook juist vooral extra sport naast het lesgeven, ik energieker, vrolijker en optimistischer de dagen doorkom. Je zit lekker in je vel en dat straal je ook uit!

Zoals je al kunt lezen is er een onmisbare connectie tussen wat je doet voor jezelf en wat voor effect dat heeft op je dagelijkse danspraktijk. We werken immers in een vakgebied waar jouw persoonlijke gesteldheid van onwijs groot belang is op de kwaliteit die jij als dans professional kunt leveren. Onderschat dit dus niet!

Maak tijd vrij voor jezelf en jouw eigen ontwikkeling en training. Je zult je er beter, sterker, geïnspireerder en hopelijk ook gelukkiger van worden.

SOCIAL MEDIA

FACEBOOK
Twitter
YouTube
LinkedIn
SOCIALICON
SOCIALICON