Dans: artistiek begrip of medisch onbegrip

Dans: artistiek begrip of medisch onbegrip

Bron: unsplash

Een aantal weken terug heb ik de mogelijkheid gehad om deel te nemen aan een Dansdocenten Inspiratiedag in de ECI Cultuurfabriek in Roermond, georganiseerd door Huis voor de Kunsten Limburg. Deze dag stond, zoals de naam al zegt, in het teken van inspireren en uitwisselen van ideeën, gedachten en werkwijzen. Een onderdeel van deze dag was een lezing van fysiotherapeut Marcel Witte over de medische kant van dans. Met daarbij als hoofdvraag: is dans een artistiek begrip of een medisch onbegrip? Hier haak ik graag op in!

Het danswezen

Als dansstudent, danser en dansdocent zijnde loop je in je carrière regelmatig tegen bepaalde barrières aan. Je bent zeer actief en dat vraagt veel van je lichaam. We leren dan ook in een vroeg stadium van onze dansloopbaan fysieke ongemakken tijdig te herkennen en aan de bel te trekken. Een danser met een blokkade in de heup tijdens het maken van een developpé voelt dat dit niet klopt en wilt graag actie ondernemen. Als je dan echter op een huisarts of ‘normale’ fysiotherapeut afstapt, zullen deze vaker niet dan wel dit ongemak erkennen als iets significants. ‘’Je kunt toch nog wandelen, fietsen en traplopen? Dan is het niets ernstigs.’’ Toch is het voor het danswezen wel degelijk van belang. Het belemmert je namelijk in het uitoefenen van je vak en je persoonlijke ontwikkeling hierin. Maar hoe leg je dit uit aan iemand die zelf geen banden heeft met de danswereld en nooit persoonlijk heeft ervaren hoe dit is?

Het belang van dans gerelateerde specialisten

Daarbij kom ik op mijn volgende punt en hetgeen Marcel Witte heel mooi aankaartte in zijn lezing. Natuurlijk is het mogelijk om aan een onafhankelijke huisarts of fysiotherapeut uit te leggen wat je beweegredenen zijn en waarom het zo belangrijk is dat hier nu een oplossing voor wordt gezocht. Dit kost echter tijd, moeite en veel energie van beide partijen. Zou het daarom niet veel beter zijn om te kunnen werken met mensen die de danswereld en het danserslijf écht kennen. Door ervaring of door specialisatie? Ik denk dat het opbouwen van een netwerk van dans-gespecialiseerde fysiotherapeuten, maar ook podotherapeuten, voedingsconsulentes en psychologen onwijs waardevol kan zijn voor het dansnetwerk van Nederland. Om samen deze specifieke groep te ondersteunen, begeleiden en behandelen op een manier die past bij het dansers bestaan en de leefwijze die daarbij komt kijken.

Vraag vs aanbod

Dit is natuurlijk een groot ideaal en niet iets wat binnen een dag gerealiseerd kan worden. Maar als voormalig dansstudent en actief dansdocent zie, hoor en ervaar ik zelf hoeveel behoefte hieraan is. Ons kleine Nederland kent duizenden (!) dansers en dansdocenten. We hebben meerdere dansvakopleidingen en daarmee dus ook nog eens een paar honderd dansstudenten. Dit is zo’n grote groep met zo’n bijzondere en specifieke leefstijl, de vraag naar gespecialiseerde behandeling is hoog maar het aanbod (lijkt) nog gering. Begrijp me niet verkeerd: er zijn al diverse vakbonden (geweest) en instanties (VDO) die samenwerken aan dans medisch onderzoek. Maar in de dagelijkse praktijk als dansstudent en dansdocent krijg je hier niet altijd veel van mee, laat staan dat je weet waar je precies (bij jou in de buurt) terecht kunt voor dans specifieke zorg. Hier is dus nog een brug te slaan tussen het medische onderzoek en de dagelijkse praktijk. Want heel zwart wit gezien: als danser in bijvoorbeeld Tilburg is het niet handig als je naar Groningen moet voor een dans gespecialiseerde diëtist.

Toekomst

Ikzelf heb besloten hier stappen in te ondernemen door me te laten bijscholen als voedingsconsulent. Om op die manier met mijn eigen dansachtergrond en daarbij de kennis en vaardigheden als voedingsdeskundige mijn steentje bij te dragen aan het welzijn van het Nederlandse danswerkveld in mijn directe omgeving. En ik hoop dat in de loop der tijd ik in contact kan komen met specialisten van andere vakgebieden in mijn omgeving én in de rest van Nederland. Om zo samen een wezenlijk verschil te maken in het alledaagse leven van de danser, dansdocent en dansstudent.

SOCIAL MEDIA

FACEBOOK
Twitter
YouTube
LinkedIn
SOCIALICON
SOCIALICON